De onderneming van Ruud Bakker – Animator

In ‘De onderneming van…’ laten we ondernemers aan het woord. Ze delen hun ups & downs, geven je tips en vertellen wat zij anders gedaan zouden hebben als ze het overnieuw moesten doen. 


Naam: Ruud Bakker
Leeftijd: 30
Opleiding: Kunstacademie st. Joost richting animatie
Bedrijfsnaam: Ruud Bakker animatie & motion graphics
Branche: Animatie video productie
Wat voor goederen/diensten lever je: Animatie video’s of onderdelen daarvan
Bedrijf bestaat sinds: 2013
Motto: pleasing the eye, teasing the mind.
Website: www.ruudbakker.com


Waarom ben je dit bedrijf begonnen?

Het is ontzettend fijn om zelf te bepalen waar de nadruk op ligt bij het maken van mijn product. Soms investeer ik tijd in dingen alleen om er zelf van te groeien, op die manier heb ik mijn persoonlijke ontwikkeling zelf in de hand. Daarnaast biedt het me de mogelijkheid om per project samenwerking te zoeken met anderen. Die flexibiliteit miste ik toen ik in loondienst werkte.

Kun je in het kort de groei van je bedrijf omschrijven van de start tot nu?

In het begin pakte ik elke klus aan, ook klussen die helemaal niet binnen mijn expertise liggen. Dit uit een soort angst om zonder inkomsten te zitten. Al snel merkte ik dat dit juist averechts werkt. Zo maak ik bijvoorbeeld zelden realistische 3d animaties, maar nam wel dergelijke klussen op. Vaak koste dit dat meer tijd dan gewenst, en werd ik er bovendien helemaal niet gelukkig van. Al die inspanning was dan uiteindelijk verspild. Inmiddels krijg ik dit soort aanvragen ook minder doordat het binnen mijn netwerk en op mijn portfolio duidelijk is waar mijn expertise wél ligt.

“Doe waar je goed in bent en laat de rest aan anderen over”

Wat was echt een keerpunt voor jou?

De film die ik met een collega maakte voor Pathé, het filmfonds, en Fonds21, Nona en de zingende gehaktbal. Deze draaide voor De GVR verfilming door Steven Spielberg in alle Pathé bioscopen in Nederland. Dat was het moment waar ik me realiseerde dat alle energie die ik in mijn loopbaan gestoken heb ook daadwerkelijk ergens toe geleid heeft.

Op welk moment wilde je dat je nooit aan dit bedrijf begonnen was?

Onlangs had ik een rustige periode ingepland. Vervolgens moest ik weer hard aan de slag. Juist toen de deadline er aan kwam werd ik goed ziek. Op zo’n ellendig moment zou ik een baas willen bellen om me ziek te melden.

Wanneer kreeg je echt een kick?

Voor VPRO maakte ik een aflevering voor Oude Liefde, Jonge Harten, een emotioneel liefdesverhaal van twee 90plussers. De reactie die ik daarop kreeg gaven mij echt een heel goed gevoel. Daarmee wist ik mijn publiek te raken en dat is wel het hoogst haalbare vind ik.

Als ik overnieuw mocht beginnen, dan…

Zou ik met iets meer spaargeld beginnen om meer vrijheid te hebben om de juiste weg te vinden.

Welke stappen wil je nog maken in de toekomst?

Ik zou graag grotere en internationale opdrachtgevers willen.

Wat maakt iemand een ondernemer?

Iemand die naast liefde voor zijn vakgebied realistisch kijkt naar de haalbaarheid van zijn product.

“Het is ontzettend fijn om zelf te bepalen waar de nadruk op ligt bij het maken van mijn product”

Wat besteed je absoluut uit aan anderen?

Geluid en muziek voor mijn video’s laat ik altijd door anderen doen, want daar ben ik gewoon niet goed in. Sommige heel technische dingen besteed ik ook uit als het budget het toe laat.

Daarnaast besteed ik delen van de administratie graag uit.

Wie of wat is een inspiratiebron voor jou als ondernemer?

Kevin Dart is een illustrator die naast een eigen stijl een hele gezonde onderneming heeft op gebouwd. Hij heeft bijvoorbeeld voor Cosmos, de Netflix serie van Neill deGrass Tyson,  animatie sequentie gemaakt, die zijn ijzersterk geworden.

Wat doe je naast het ondernemen graag?

Ik ben een enorme fiets-nerd. Ik ga er heel graag op uit op m’n racefiets, alleen of met vrienden. Hier in de buurt of een tripje naar Italië of de Ardennen.

Welke tip heb je voor andere ondernemers?

Doe waar je goed in bent en laat de rest aan anderen over.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *