Ondernemen met ad(h)d – commitment

Als ondernemer ben je, je eigen baas en je eigen personeel. Je moet je eigen zaken regelen en jezelf aansturen, motiveren en bent zelf verantwoordelijk als er iets mis gaat. Dat is een grote verantwoordelijkheid. Als je daarbij add of adhd hebt kan dat ondernemerschap extra zwaar zijn. Om je te helpen bespreken we in de rubriek ondernemen met ad(h)d een aantal dingen die elke ondernemer tegenkomt maar mensen met ad(h)d in het bijzonder. In dit blog hebben we het over commitment.


Lees dit blog en ga de uitdaging aan om jezelf te verbeteren.

Gedachten veranderen

Gedachten kun je zelf sturen. Positieve gedachten die zijn prettig, die hebben we het liefste zo veel mogelijk. Negatieve gedachten daar zou iedereen wel vanaf willen, daar moet je echter wel voor werken. Neem een simpel voorbeeld als vliegangst, dat is iets dat bij veel mensen voorkomt. Mensen zijn banger om in een vliegtuig te stappen dan in de auto. Als we de feiten erbij pakken dan blijkt vervoer met de auto vele malen gevaarlijker dan vervoer met het vliegtuig. We hebben dus een negatieve gedachte bij een vliegtuig die we niet bij de auto hebben. Echter kloppen deze gedachten niet met de werkelijkheid.

Herken je deze gedachten en gedachten voorbeelden? Noteer welke het meeste voorkomen.
Toekomst somber inzien, als ik zelf klanten ga benaderen dan werkt dat toch niet.
Gedachten lezen, die klant heeft me niet teruggebeld, hij zal wel ontevreden zijn over het werk dat ik geleverd heb.
Zwart/wit denken, ik vind dit deel van het werk lastig, als dit niet lukt dan is alles mislukt.
Perfectionisme, ik vind dat alles wat ik doe echt 100% in orde moet zijn, ik neem geen genoegen met een 9, het moet een 10 zijn.
Doemdenken, je klant is tevreden over wat je geleverd hebt maar jij denkt; dat is me alleen deze ene keer gelukt, de volgende keer kan het net zo goed mis gaan.
Personaliseren/personifiëren, de klant had vandaag een slecht humeur, dat zal vast door mij komen.

Reality Check

Om grip te krijgen op negatieve gedachten kun je de reality check doen. Je zult zien dat veel van wat jij als negatief ervaart dat in feite niet is. De vragen die je kunt stellen zijn:
Is mijn gedachte waar? Is het realistisch dat je klant ontevreden is, dat alles mislukt is als er één dingetje fout gaat. Je kunt over deze dingen eens sparren met iemand die dicht bij je staat en die je vertrouwt.
Een andere vraag die je kunt stellen is: helpen deze gedachten mij?

Sterke kanten formuleren

3% tot 5% van de mensen in Nederland heeft ad(h)d. Deze groep is werkzaam in verschillende beroepsgroepen. Maar wat opvalt is dat deze groep vaak bijzonder creatief en energiek is. Ze bekleden niet zelden hoge en verantwoordelijke functies. Ze kunnen snel denken, en kunnen in crisis situaties snel goede beslissingen maken. Er zijn tal van positieve eigenschappen op te noemen.
Maak jij zelf eens een lijst van 10 positieve eigenschappen die jij bezit.

Wat verwacht je?

Er volgen binnenkort meer blogs met daarin tekst en uitleg over ondernemen met ad(h)d en een aantal doe-opdrachten. Ga ze volgen en stel jezelf de volgende vragen: Waarom ga jij deze uitdaging aan? Waar wil je beter in worden? Wat verwacht je dat je resultaat is aan het einde?

Wat ga je investeren?

Nogmaals knap dat je de uitdaging met jezelf aangaat. Inzicht krijgen in je eigen gedrag en dat gedrag aanpassen is niet eenvoudig. Je zult er regelmatig tegenaan lopen dat iets niet lukt of dat je de handdoek in de ring wil gooien. Doe dat niet! Al sla je eens een blog over of werk je de opdrachten minder goed uit, dat is geen ramp. De blogs zijn zo opgebouwd dat je elke blog los kunt doorlopen. Wij kijken naar de successen die je behaald hebt, naar de uitdagingen die jij aangegaan bent. Niet naar datgene waar je niet aan gewerkt hebt.
Noteer eens welke investering jij wilt doen om jezelf te verbeteren. Hoeveel kwartier per week ben je bereid te besteden aan je uitdaging?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *