Hoe werkt het terugvragen van btw

De eindgebruiker betaalt

BTW is een kostprijsverhogende belasting die betaald wordt door de eindgebruiker. Als ondernemer ben je doorgeefluik voor de btw. Voor de meeste dingen die je inkoopt ben je namelijk geen eindgebruiker, je gebruikt ze om iets te produceren voor een eindgebruiker. Een voorbeeld om dat duidelijker te maken.

Stel je hebt een webshop en verkoopt T-Shirts. Op de Shirts die je inkoopt mag je btw terugvragen. Op de shirts die je verkoopt draag je btw af. Stel je koopt een shirt in voor €12,10 inclusief btw dan mag je 21% btw terugvragen. Dat betekent dat je €2,10 terug krijgt van de belastingdienst.
De eindgebruiker betaalt de btw. Dat betekent dat als je het shirt doorverkoopt aan een consument voor €36,30, dat je €6,30 aan btw moet afdragen.

Jij hebt dan uiteindelijk €4,20 afgedragen aan de belastingdienst. Dat is precies 21% van de marge die jij gepakt hebt. €30 – €10 = €20,-. En €20,- * 21%  = €4,20.

Dit is een simpel voorbeeld, waarbij het heel duidelijk is wie de eindgebruiker is. De belastingdienst vind dat de meeste kosten die jij als bedrijf maakt doorbelast mogen worden aan de eindgebruiker. Ook als de eindgebruiker hier uiteindelijk niets van ziet. Bijvoorbeeld de dingen die je voor je zaak nodig hebt om de zaak draaiende te houden.

Btw terugvragen op bedrijfsmiddelen

Stel nu dat je zakelijk een magneetbord hebt gekocht voor aan de muur van €14,99. Je mag dan 21% btw terugvragen. De btw bedraagt dan €2,60. En in feite hoef jij als ondernemer maar €12,39 te betalen voor het magneetbord. De €2,60 mag je namelijk terugvragen. De consument gaat dit bord waarschijnlijk nooit zien. Toch mag je deze btw terug vragen omdat je dit nodig had om je bedrijf goed te kunnen runnen.

Nu heeft de belastingdienst een aantal dingen waar je de btw niet van terug mag vragen. Uitgaven in de horeca is zo’n voorbeeld. Hoe werkt dat nu? En hoe verwerk je dat in je administratie?
De belastingdienst ziet het bedrijf als eindgebruiker op het moment dat je consumeert in de horeca. De btw mag dus niet afgetrokken worden van de belastingdienst. Een voorbeeld.

BTW in de horeca

Je bent met een zakenafspraak wezen lunchen. Je moest in totaal €21,20 afrekenen. De btw op de bon bedraagt 6%. Je mag de btw niet terug vragen.
In je boekhouding heb je wel kosten gemaakt. Hiervan mag je het bedrag exclusief btw opgeven. Je mag in je boekhouding dus €20- aan kosten opgeven. Het btw bedrag van €1,20 heb je dus uit eigen zak betaald, je mag het niet van de btw aftrekken en je mag het niet als kosten opvoeren. De belastingdienst ziet jou namelijk als eindgebruiker.

Kijk op de site voor de belastingdienst voor alle btw uitzonderingen en ook wat je als kosten op mag voeren. Je mag namelijk niet alles eindeloos als kosten opvoeren.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *