Factuur maken

Een goede factuur maken, hoe doe je dat?

Facturen maken is mooi werk. Je hebt producten verkocht of uren gedraaid en mag nu de rekening sturen. Maar wat moet er eigenlijk allemaal in zo’n factuur staan? En hoe bouw je zo’n factuur op.
Dit is natuurlijk allemaal te vinden op de site van de belastingdienst. We hebben hieronder de basisgegevens die verplicht zijn op een rijtje gezet. Maar een factuur is in onze ogen meer dan alleen een document dat aan allerlei wettelijke eisen moet voldoen. Je communiceert er ook mee naar je afnemer, doe daar je voordeel mee.

factuur belastingdienst

Waar moet een goede factuur aan voldoen?

Op je facturen vermeldt je altijd de volgende basisgegevens:

 • je volledige naam en die van je afnemer
  Je vermeldt de juridische naam. De handelsnaam mag ook, als die in combinatie met het adres en woonplaats bij de Kamer van Koophandel is geregistreerd. Bij fiscale eenheden is het gebruikelijk dat de naam van het onderdeel dat de prestatie levert op de factuur staat.
 • je volledige adres en dat van uw afnemer
  Je vermeldt het adres waar de onderneming feitelijk is gevestigd. Vermelding van alleen een postbusnummer is niet voldoende.
 • je btw-nummer
  Bij fiscale eenheden is dat het btw-nummer van het onderdeel dat de prestatie levert.
 • je KvK-nummer
 • de datum waarop de factuur is uitgereikt
 • een uniek volgnummer
 • een omschrijving van de goederen of diensten die u hebt geleverd
 • het aantal geleverde goederen of diensten
 • de datum waarop de goederen of diensten zijn geleverd, of de datum van een vooruitbetaling
 • het bedrag dat je in rekening brengt, exclusief btw
  Levert je prestaties met verschillende btw-tarieven? Vermeld dan de aparte bedragen. Neem daarnaast de eenheidsprijs op, als dit van toepassing is.
 • het btw-tarief dat je in rekening brengt
 • het btw-bedrag

Tekst gaat door onder de producten


349,00 excl. BTW
349,00 excl. BTW
499,00 excl. BTW
499,00 excl. BTW


Aan welke regels moet een factuur nog meer voldoen?

De factuur moet verzonden zijn binnen 15 dagen in de maand die volgt op de maand waarin het werk geleverd is. Rond je op 7 januari een klus af dan moet voor 15 februari van dat jaar de factuur de deur uit zijn. Veel facturen worden tegenwoordig digitaal verstuurd. Om misverstanden en/of fraude te voorkomen zorg dat je, je facturen altijd in een pdf bestand verstuurt. Zo kan de ontvanger er niets meer aan veranderen.

Wil je verder de diepte in van de wetten en regels rondom facturen kijk dan eens even op de site van de belastingdienst. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een klant alleen een digitale factuur niet accepteert, mag je bij bedragen onder de €100 (inclusief btw) een vereenvoudigde factuur sturen en zijn er voor sommige ondernemers aangepaste regels voor facturen.

Factuur is meer dan een overzicht

De factuur is niet alleen een document dat je in de administratie stopt. Je klant krijgt de factuur ook te zien. Zorg er daarom voor dat de factuur goed opgebouwd is en zie het ook als een communicatiemiddel naar de klant. Tijdens onze Masterclass ‘Administratie en andere’ ellende krijg je tips en tricks hoe je dit zo goed mogelijk kunt doen. Zo helpen we je in deze cursus hoe je je administratie goed ordent en hoe je op een goede manier factuurnummers maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *